Hantera vilt på rätt sätt

Hantera viltet på rätt sätt

Hjort


Allt fler jägare och jaktlag lägger i dag större vikt än tidigare vid vilthantering och att tillvarata köttet på rätt sätt. Stora djur och ökad köttmängd innebär stora pengar, och då är rätt hantering ett måste.

Postorderföretaget Nima, som under flera decennier erbjudit kvalitetsprodukter inom bland annat jakt och slakt, ser positivt på det ökade intresset kring hur jägarna hanterar viltet. Så här styckar du en hjort.


– Vi ser att många både små och större jaktlag i dag utrustar sig bättre och skaffar sig rejälare grejer. En positiv utveckling som gör att man nu hanterar livsmedlet på ett proffsigare sätt, även om det enbart är för eget bruk. Om fokus förr till stor del låg på bössan och kläderna lägger man i dag stor vikt på hygien och kötthantering och investerar i bra kylutrustning, vakuummaskiner, köttkvarnar och dylikt, säger Benny Andersson, segmentschef på Nima.

Vildsvin

Explosionen av vildsvin och den ökade köttmängd som detta lett till har varit en bidragande orsak till utvecklingen. Jakt under varma sommardagar innebär, utan rätt utrustade slaktbodar och kylrum, att köttet måste tas om hand snabbast möjligt och hängningstiderna uteblir.

– Det är stora summor och bra mat som går till spillo om köttet inte hanteras på ett hygieniskt och riktigt sätt. Såväl det lilla som stora jaktlaget har således mycket att tjäna på genom att se över sin vilthantering och uppdatera sina jaktbodar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *